tiistai 21. elokuuta 2012

Viisi helppoa laihdutusvinkkiä

Suomalaiset kamppailevat miljoonien muiden länsimaalaisten rinnalla liikalihavuutta vastaan. Kenties sinäkin olet yrittänyt laihduttaa jo useasti, ilman mainittavaa menestystä. Silloin sinun kannattaa muistaa seuraavat viisi mainiota laihdutusvinkkiä.

Vinkeistä ensimmäinen on todellinen klassikko: juo enemmän vettä. Vesi on paitsi vanhin voitehista, täydellisen kaloriton janojuoma. Sellaisena se täyttää vatsaa, mutta ei taatusti lihota. Siksi laihduttajan kannattaa valita ruokajuomakseen vesi esimerkiksi maidon, mehun tai vaikkapa oluen sijaan.

Tänä kesänä huomiota on saanut osakseen aasialaisen konjak-kasvin juurimukulasta saatava glucomannan. Glucomannan on vesiliukoinen kuitu, joka laajenee vedessä tilavuudeltaan jopa 300-kertaiseksi. Sen ansiosta tämä käytännössä kaloriton kuitu on tullut suosituksi laihdutusvalmisteiden raaka-aineeksi. Suosio kasvoi entisestään, kun EU:n parlamentti salli glucomannanin markkinoinnissa käytettävät terveysväittämät.

Kolmas klassinen laihdutusvinkki koskee liikuntaa. Sehän on yleisesti tunnettua, että laihtuminen edellyttää noin 7000 kcal energiavajetta. Tämä energivaje on mahdollista saada aikaan joko lisäämällä energiankulutusta tai vähentämällä energiansaantia, eli syömistä. Usein pelkkä syömisen vähentäminen ei riitä energiavajeen aikaansaamiseksi. Ei siis ihme, että myös Suurimman pudottajan amerikkalaiset televisiosankarit rehkivät viikosta toiseen kuntosalilla.

Neljäs mainio vinkki muistuttaa sinua unen tarpeesta. Ainakin itse olen huomannut sortuvani väsyneenä hakemaan piristystä ja lisäenergiaa jostakin nopeita hiilareita tai rasvaa sisältävästä välipalasta. Niinpä nälkäisenä ja väsyneenä töistä lähtiessäni askeleeni suuntautuivat aivan liian usein hampurilaisravintolan rasvaa tihkuvien "herkkujen" äärelle. Samasta syystä on hyvä napata terveellinen välipala vaikkapa hiukan ennen töistä lähtemistä. Silloin ei edes ruokakaupassa sorru yhtä helposti virheellisiin valintoihin.

Viides vinkki on aamuin illoin itsensä punnitseminen. Tässä suhteessa eri laihdutusoppaat antavat hyvinkin ristiriitaisia ohjeita. Toisten mielestä punnitseminen kerran viikossa riittää mainiosti, koska viikon ja vuorokauden sisällä paino kuitenkin vaihtelee kilon, kahden verran. Minulle kuitenkin sopii parhaiten tiheään puntarilla käyminen: digitaalivaaka antaa säälimättä palautteen dieettini sujumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti