sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Vähähiilarinen dieetti on suosittu tapa laihduttaa

Karppaajat luottavat siihen, että vähähiilihydraattinen ruokavalio laihduttaa ja parantaa hyvinvointia. Mistä karppauksessa oikein on kyse?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, joka sisältää perinteisiä ravitsemussuosituksia vähemmän hiilihydraatteja.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että karppaaja vähentää ruokavaliostaan runsaasti tärkkelystä ja sokereita sisältäviä elintarvikkeita. Näitä ovat esimerkiksi peruna, riisi, pasta ja leipä.

Karppausohheiden mukaan karppaaja korvaa hiilareiden sisältämän energian rasvalla ja proteiinilla. Tällöin ruokavalio sisältää aikaisempaa enemmän lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja esimerkiksi pähkinöitä.

Toiset taas korostavat kasvispainotteisuuden lisäämistä: lihan sijaan vatsa on hyvä täyttää lisäämällä päivän ruokavalioon aikaisempaa enemmän vähäkalorisia kasviksia.

Karppausta joka lähtöön

Karppauksesta onkin lukuisia eri muotoja, joita yhdistää lähinnä epäluuloinen suhtautuminen hiilihydraatteihin.

Meillä tunnetuimpia vähähiilarisia dieettejä ovat varmasti:

  • Atkinsin dieetti
  • South Beach -dieetti
  • Dukanin dieetti.

Nettikeskusteluiden perusteella karppaajat näyttävät suhtautuvan omaan ruokavalioonsa lähes uskonnollisella varmuudella. Vastaavasti lääketieteilijöiden ravitsemussuosituksiin he suhtautuvat pilkallisesti.

Startti vaiheittain

Useimmat vähähiilariset ruokavaliot kehottavat karppaajaa muuttamaan ruokavaliotaan vaiheittain.

Tyypillisesti karppaus käynnistyy parin viikon mittaisella erittäin proteiini- ja rasvapainotteisella jaksolla. Sen jälkeen hiilareiden määrää vähitellen lisätään.

Lopulta saavutettavassa tasapainossa ruokavalio sisältää jo jonkun verran hiilareita, mutta edelleen huomattavasti ravitsemussuosituksia vähemmän.

Laihduttaako vähähiilarinen dieetti?

Käytäntö on usein teoriaa kiinnostavampi. Silloin vähähiilarisen dieetin kannalta tärkein kysymys on: laihtuuko sillä?

Ainakin omassa tuttavapiirissäni monet ovat saavuttaneet huikeita painonpudotustuloksia noudattamalla Atkinsin dieettiä.

Valitettavasti kaikki Atkinsin harjoittajat ovat aloittaneet dieettinsä vasta viime vuoden syksyllä, joten kovin pitkäaikaisista tuloksista ei ole vielä näyttöä.

Odotan mielenkiinnolla, mihin painoon tuttavani päätyvät. Kenties minäkin ryhdyn vielä karppaamaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti